Çocuk Diş Tedavisi (Pedodonti)

Diş tedavilerine küçük yaşlardan itibaren başlamak çok önemlidir. Çünkü ağız ve diş yapısı bu dönemlerde hâlâ gelişmekte olduğundan dişlerin, yapılan tedavilere yanıt verme hızı daha yüksektir. Ayrıca yapılan uygulamalardan olumlu sonuç almak da erken yaşlardaki tedavilerde daha mümkündür. Pedodonti, çocuk diş hekimliği olarak bilinir ve bebeklikten ergenliğe kadar olan dönemde çocukların ağız ve diş sağlığıyla ilgilenir. Pedodontistler, çocukların diş gelişimini izleyerek erken yaşta oluşabilecek sorunları tespit ve tedavi eder. Pedodonti alanının temel hedefleri arasında çocuklara diş hekimi korkusu yaşatmadan sağlıklı diş alışkanlıkları kazandırmak yer alır.

Pedodonti Nedir?

Latince’den gelen pedodonti kelimesi, “çocuk dişleri” anlamına gelir. 0 ila 12 yaş aralığındaki çocukların süt ve kalıcı dişlerini sağlıklı bir hale getirmeyi ve sorunları gidermeyi amaçlayan ana bilim dalına pedodonti adı verilir. Çocuk diş hekimliği, bebeklikten itibaren çocukların ağız-diş sağlığını ve çene-yüz bölgesindeki gelişmeleri takip eder. Gerekli durumlarda problemleri önlemek amacıyla tedaviler uygulandığı gibi bazen de diş problemlerinin önüne geçmek için koruyucu uygulamalara başvurulur.

Pedodontinin İlgilendiği Ana Başlıklar Nelerdir?

Pedodonti tedavisi, çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgili tüm süreçleri kapsar. Pedodontistlerin ilgilendiği temel başlıklar şunlardır:

  • Koruyucu diş hekimliği
  • Kanal tedavisi
  • Bruksizm tedavisi
  • Genetik diş problemlerinin tedavileri
  • Koruma ve durdurma amaçlı ortodontik tedaviler
  • Çürük ve çürüğe bağlı doku kaybının tedavisi
  • Diş eti hastalıklarına karşı koruyucu uygulamalar
  • Bakım ve beslenme eğitimleri
  • Çocuklarda diş hekimi korkusu oluşmasının önlenmesi
  • Dişlerin çekilmesi ve diş kaymalarını önlemek için yer tutucu tedaviler

Pedodontistler Hangi Alanlarda Çalışır?

Çocukların ağız ve diş sağlığı alanında özel olarak çalışan pedodontisler, pek çok farklı uygulama gerçekleştirir. Bir pedodontist şu hizmetleri sunar:

  • Çocuk diş hekimi, 6. aylık bebeklere, yani ilk diş çıktığında, muayene yapar. Bu sayede dişin düzgün bir şekilde çıkıp çıkmadığını veya çürük olup olmadığını kontrol eder.
  • 6 ayda bir rutin muayene yapan pedodontistler, çocukların ağız ve diş sağlığını kontrol ederek gerekli durumlarda tedavi yapar ve olası risklerini önlemeye çalışır.
  • Çocuklarda ağız ve diş sağlığını korumak amacıyla pedodontisler, florür uygulamasına başvurur.
  • Çocuklarda diş enfeksiyonu nedeniyle meydana gelen ağrı ve apseleri tedavi etmek, pedodontistlerin görevleri arasındadır.
  • Çocuk diş hekimleri, çocukların süt dişlerine gerekli hallerde kanal tedavisi, kuron gibi uygulamalar yapar. Sağlıklı çiğneme ve konuşma açısından önemli olan süt dişlerine, nasıl olsa düşecek diye bakım yapılmaması yanlış bir düşüncedir.

Çocuklarda Diş Tedavisi Neden Önemlidir?

Ağız ve diş hijyenine erken yaşlardan itibaren önem vermek gerekir. Ağız, vücuttaki bakteri florasının en zengin olduğu bölge olduğundan genel sağlığı da oldukça etkiler. Sürekli farklı besinler bulunduğundan bakteriler, çoğalıp farklılaşabilir. Özellikle hastalığa neden olan bakteriler, ağız ortamında belirli bir dengede bulunurlar ve bu denge korunduğu takdirde herhangi bir problem oluşmaz. Ancak düzenli bakım yapılmaması durumunda sayıları artar ve plağa neden olurlar. Çocuklarda 6. Aydan itibaren bu temel döngü başlar. Dolayısıyla dişler çıktığından itibaren bir pedodonti uzmanı ile iletişime geçmek çok önemlidir.

SSS

Çocukların diş sağlığı nasıl korunur?

Çocuklarda diş sağlığını korumak amacıyla düzenli olarak diş fırçalama, diş ipi kullanımı, sağlıklı beslenme ve düzenli diş hekimi kontrolleri oldukça önemlidir. Ayrıca çocukların şekerli ve asitli besinlerden uzak durmaları gerekir.

Çocuk diş hekimine ne sıklıkla gidilmeli?

Çocukların diş hekimine gitme sıklığı, ağız ve diş problemlerine ve yaşlarına göre değişiklik gösterebilir. Ancak en az 6 ayda bir düzenli olarak pedodontiste gitmeleri tavsiye edilir.

Çocuklarda süt dişi neden önemlidir ve nasıl korunur?

Süt dişleri, çocukların konuşma, çiğneme ve sosyal becerilerinin gelişmesine destek olur. Ayrıca kalıcı dişlerin düzgün bir şekilde çıkması için de yer tutucu bir göreve sahiptirler. Süt dişlerini korumak için düzenli diş hekimi kontrolleri, diş fırçalama ve sağlıklı beslenme oldukça önemlidir.

DİĞER tedavilerimiz

Ortodonti – Ortodontik Tedavi

Günümüzde en yaygın olarak karşılaşılan diş problemleri arasında dişlerin çarpıklaşması ve çene yapısının bozulması yer alır. Çarpık dişlerin, uyumsuz çene yapılarının ve kapanış bozukluklarının tedavisi, hem estetik hem de fonksiyonel açıdan büyük önem taşır. Gelişen teknoloji ve yenilikçi tedavi yöntemleri

Devamını oku >

Gömülü Diş Çekimi

Diş hekimliği alanında önemli bir konu olan gömülü diş çekimi, uzman diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen uygulamalar arasında yer alır. Gömülü dişler, diş etinin altında veya kemik içinde kalmış ve normal diş sırasında çıkmamış olan dişlerdir. Bu durum, çoğunlukla yeterli alan

Devamını oku >

Diş Eti Tedavileri (Periodontoloji)

Periodontoloji, diş eti hastalıklarının teşhisi, tedavisi ve önlenmesi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Diş etleri, genel ağız sağlığının korunmasında temel bir rol oynar ve diş eti problemleri, tedavi edilmediğinde ciddi diş kayıplarına neden olabilir. Genel diş hekimlerinden farklı olarak periodontistler,

Devamını oku >
Scroll to Top