Çocukların diş gelişimi sürecinde süt dişleri önemli bir rol oynar ancak bu konuda birçok yanlış inanış vardır. Bu yanlış inanışlar, süt dişlerinin önemini ve bakımını anlamayı zorlaştırabilir. Örneğin; süt dişlerinin önemsiz olduğu düşünülerek ihmal edilmesine yol açılabilir. Diğer taraftan bu dişlerin, sağlıklı bir kalıcı diş yapısının temeli olduğu unutulabilir. Süt dişleri hakkında doğru bilinen yanlışları anlamak, çocukların ağız sağlığının korunmasında önemli bir adımdır.
Nasıl Olsa Yenisi Gelecek, Süt Dişini Çekelim Gitsin
Süt dişleri, kendi yerlerine gelecek yeni dişlere yer tutar ve sürekli dişe sürme esnasında yol gösterir. Eğer bu dişler vaktinden erken kaybedilirse, boşlukları doldurulamadığı takdirde, sürekli dişlerin yol göstericilerini kaybetmesine neden olur. Bu da sürekli dişlerin olmaları gereken yerde sürememesi gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Süt dişleri vaktinden önce çekilirse, çocuk ilerleyen yaşlarında düzgün bir diş yapısına sahip olamayabilir. Bu nedenle, her ne kadar yeni dişler çıkacak olsa da süt dişleri düşene kadar ağızda tutulmalıdır.
Süt Dişi Kendiliğinden Düştüğü İçin Doktora Gitmeye Gerek Yoktur
Halk arasında süt dişlerine dair bilinen bir diğer yanlış ise bu dişler çürüdüğünde doktora gitmeye gerek olmadığıdır. Süt dişlerinin kapladıkları alan, sürekli dişler için yer tutar. Bu dişlerde oluşan çürükler, süt dişlerinin genişliklerini kaybetmelerine yol açabilir. Bu da ilerleyen yaşlarda daimi dişler için yer darlığı ve çapraşıklık gibi durumlara neden olabilir.
Ayrıca süt dişleri ne zaman düşer sorusunun yanıtı her çocuk için değişiklik gösterir. Kimi çocuğun süt dişleri 5 yaşında düşmeye başlarken bazılarında bu süreç 12 yaşına kadar uzayabilir. Süt dişlerindeki çürükler ve problemler, diğer dişlere göre daha hızlı ilerlediğinden çocukların ağız ve diş sağlığını tehdit eder. Dolayısıyla çocuğun yaşam kalitesi ve ağız sağlığı açısından süt dişlerinin bakımı için mutlaka diş hekimine başvurmak gerekir.
Süt Dişlerine Kanal Tedavisi Yapılmaz
Süt dişlerinin yapısı, sürekli dişlere göre daha gözeneklidir. Dolayısıyla çürüklerden dolayı oluşan toksinler, dişlerin sinirine kolayca ulaşabilir ve sinirde hasara neden olabilir. Sürekli dişlerdeki ciddi çürükler bile dolgu gibi tedavilerle giderilebilirken süt dişlerinin bu gözenekli yapısı nedeniyle küçük çürüklere kanal tedavisi uygulanması gerekebilir.
Süt dişleri kaç tanedir sorusuna alt çenede 10 ve üst çenede 10 olmak üzere toplam 20 şeklinde yanıt verilebilir. Bu durumda çocukların bu kadar fazla sayıda dişle uzun süre yaşayacağı düşünülünce gerekli tedavi ve müdahalelerin yapılması büyük önem arz eder. Hangi süt dişlerine hangi tedavilerin yapılması gerektiği ile ilgili bir pedodontiste başvurabilir ve çocuğunuza en uygun tedaviyi alabilirsiniz.
Süt Dişlerini Fırçalamaya Gerek Yoktur
Diş fırçalama alışkanlığını küçük yaşlardan itibaren edinmek çok önemlidir. Bu sayede çocuklar, ilerleyen yaşlarda ağız ve diş hijyenine dikkat edebilir. Süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra çocuğunuzu diş fırçalama ile tanıştırmanız gerekir. Bu süreçte çocuğunuz diş fırçalamayı öğrenene ve alışana kadar ona yardımcı olmanız çok önemlidir.
Süt dişleri düzenli olarak fırçalandığında, hem bu dişler hem de daima dişler korunabilir. Süt dişlerinin temizliği ve bakımı, sürekli dişlerin sağlıklı bir şekilde çıkması ve ağız sağlığını korumak açısından önem taşır. Aynı zamanda çocuğunuza diş sağlığı bilinci aşılayarak ömür boyu sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
Diş Tedavisi Korkutucudur, Çocuğum Korksun İstemiyorum
Çocukların diş tedavilerinden korkmaması için diş çıkardıkları ilk yıllardan itibaren diş hekimine götürülmeleri gerekir. Bu kontrol amaçlı ziyaretler, hem çocukların hekimle arasındaki bağı güçlendirebilir hem de erken teşhis ile olası problemlerin önüne geçmeyi sağlayabilir. Erken tedaviler, basit yöntemlerle problemleri çözmeyi sağlayacağından çocuklar için diş hekiminin korkulacak biri haline dönüşmemesi sağlanabilir.
Çocuklarda diş hekimi korkusunu yenmek, onlara diş tedavisinin ağrılı bir işlem olmadığını öğretmek ve onları bu sürece alıştırmak için erken yaşlarda diş hekimi muayeneleri kadar bu süreçte ebeveynlerin çocuklarına rol model olması da önemlidir. Dişlerinizde herhangi bir sorun oluşmasını beklemeden düzenli olarak diş hekimine giderek çocuğunuza iyi bir model olabilir ve onu diş hekimine gitme konusunda teşvik edebilirsiniz.
Süt dişleri tedavisi ile ilgili doğru bilgiler edinmeniz, çocuğunuzun ağız ve diş sağlığını korumanız açısından önemlidir. Küçük yaşlarda korunan ağız ve dişler ise ilerleyen yaşlarda çocukların daha sağlıklı gülüşe sahip olmasını sağlayabilir.