Diş tedavisi prosedürleri arasında yer alan diş çekimi, oldukça yaygın uygulanan bir tedavidir ve pek çok kişi için tedirgin edici olabilir. Ancak ağız ve diş sağlığı için bazı durumlarda gerekli olan diş çekimi, kişilerin daha rahat etmesini ve sağlıklı bir gülüşe sahip olmasını sağlayabilir. Diş çekimi sonrası oluşabilecek bazı semptomları hafifletmek için dikkat edilmesi gereken pek çok husus vardır. Özellikle hekimin tavsiyelerine uymak önemlidir. Bazı komplikasyonlar normal olsa geçmeyen bir semptom varsa hemen hekime başvurmak gerekir.

Diş Çekimi Sonrası Şişlik Normal mi?

Diş çekimi, çevre dokularda travma yaratabilecek cerrahi bir işlemdir. Dolayısıyla vücudun doğal bir tepkisi olarak diş çekimi sonrası şişlik meydana gelebilir. Bazen hafif bir morarmayla ortaya çıkan dişlik normal bir durumdur ve genellikle çekimden sonra ilk 24 ila 48 saat içinde en yüksek seviyeye ulaşıp ardından yavaş yavaş azalmaya başlar.

Ancak diş çekimi sonrası geçmeyen şişlik söz konusuysa, bu durumda altta yatan bir enfeksiyon veya başka bir komplikasyon olduğu düşünülmelidir. Bu yüzden geçmeyen şişlik durumlarında hemen diş hekimine başvurmak ve gerekli müdahaleyi almak gerekir.

Diş Çekiminden Sonra Ağrı ve Şişlik Ne Zaman Geçer?

Diş çekimi sonrası ağrı ve şişlik genellikle çekimden sonraki ilk birkaç gün en yüksek seviyede olur. Ağrı, 24 ila 72 saat arasında azalma gösterirken şişlik, en fazla 48 saate kadar devam edebilir. Çoğu hastada, ağrı ve şişlik bir hafta içinde ciddi anlamda azalabilir.

Çekim sonrası iyileşme süreci pek çok faktöre göre değişiklik gösterir. Örneğin; hastanın durumuna, genel sağlığına, cerrahi işlemin zorluğuna, çekilen dişin konumuna göre bu süreç farklı olabilir. 20’lik diş çekimi sonrası ile herhangi bir diş çekiminden sonra oluşan ağrı seviyeleri ve süresi aynı olmayabilir.

Diş Çekimi Sonrası Ağrı ve Şişliği Geçirme Yöntemleri

Diş çekimi sonrası hızlı iyileşme için komplikasyonları hafifletmeyi sağlayan yöntemler denenebilir. Bu yöntemlerin hastaya uygunluğu konusunda diş hekiminden bilgi almak mümkündür. Özellikle hekimin tavsiye ettiği yöntemleri uygulamak önemlidir. Genellikle diş çekimi sonrası ağrı ve şişliği azaltmak için şunlar tavsiye edilir:

  • İlk 24 saat boyunca soğuk kompres uygulamak, ağrıyı hafifletmeye ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. Buz torbasını 15-20 dakika aralıklarla, dişin çekildiği yere uygulamak yeterlidir.
  • İlk birkaç gün boyunca çiğnemesi kolay, yumuşak gıdalar tüketmek önemlidir. Sert, sıcak veya baharatlı yiyeceklerden kaçınarak yara bölgesi korunmalıdır.
  • Diş çekimi sonrası ağrı kesici olarak yalnızca doktorun reçete ettiği ilaçlar kullanılmalıdır. Bu ilaçlar, ağrıyı kontrol altına almayı sağlayabilir. Reçetesiz ilaçlar kullanılacaksa, mutlaka hekimden onay alınmalıdır.
  • Uyurken başı yukarıda tutmak için birkaç yastıkla desteklemek, şişliğin azalmasına yardımcı olur. Yatarken başı yüksekte tutmak, kan dolaşımını düzenleyerek şişliği kontrol altına alabilir.

  • Diş çekimi sonrası tuzlu su ile gargara yapmak, enfeksiyon riskini azaltabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz eklenerek bu karışım hazırlanabilir.
  • Vücudun iyileşmesi için dinlenmeye zaman ayırmak gerekir. Fiziksel aktiviteleri sınırlayarak iyileşme süreci desteklenmelidir.

Diş çekimi sonrası ne yapılmalı diye merak ediyorsanız, bu yöntemleri deneyerek ağrı ve şişliği hafifletebilirsiniz. Ancak diş çekimi sonrası kanama, morarma, iltihaplanma başka komplikasyonlar da meydana gelebilir. Tüm bunlardan korunmak veya hafifletmek için hekimin söylediği diş çekiminden sonra dikkat edilmesi gereken tüm detayları bilmekte fayda vardır.

Diş Çekildikten Sonra Ne Zaman İyileşir?

Diş çekildikten sonra iyileşme süresi, kişiden kişiye ve çekilen dişin konumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle yumuşak dokuların ilk iyileşme süreci 7 ila 10 gün içinde gerçekleşebilir. Bu süre zarfında yara bölgesi kapanabilir ve ağrı büyük ölçüde azalabilir. Diş çekimi sonrası geçmeyen ağrı için hekime başvurarak muayene olmak önemlidir. Ancak tam iyileşme, yani kemik dokusunun tamamen iyileşmesi ve boşluğun dolması 3 ila 4 ay sürebilir.

İyileşme sürecini hızlandırmak ve komplikasyonları önlemek için diş hekiminin verdiği talimatlara dikkatle uymak önemlidir. İlk birkaç gün içinde ağız hijyenine dikkat etmek, sert ve tahriş edici gıdalardan kaçınmak ve yara bölgesine zarar verebilecek aktivitelerden uzak durmak bu sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur. Diş çekimi sonrası iltihap belirtileri ile karşılaşılırsa veya ağrı ve şişlik birkaç günden sonra azalmazsa, diş hekimiyle görüşmek gerekebilir.

DİĞER blog yazılarımız

Diş Eti Kanaması Normal mi?

Diş eti kanaması, pek çok kişinin karşılaştığı bir durumdur ve genellikle diş fırçalarken veya diş ipi kullanırken ortaya çıkabilir. Ancak bu kanama, pek çok kişi tarafından göz ardı edilir ve geçici bir rahatsızlık olarak düşünülür. Diş etlerinde kanama olması, ağız

Devamını oku >

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

İmplant, diş hekimliği alanında oldukça yaygın kullanılan bir tedavidir. Çekilen dişin yerine implant yapılması, hastaların diş kaybından sonra eski fonksiyonlarını hızlıca kazanmaları için oldukça idealdir. Ancak bu sürecin doğru planlanabilmesi için implantın ne zaman yerleştirileceğini bilmek oldukça önemlidir. Diş çekiminden

Devamını oku >

Arayüz Fırçası Nasıl Kullanılır?

Ağız ve diş sağlığını korumada diş fırçası ve diş ipinin yanı sıra arayüz fırçası da önemli bir rol oynar. Arayüz fırçaları, dişler arasındaki dar alanlara erişimi kolaylaştırarak plak birikimini önleyebilir ve diş eti sağlığını destekleyebilir. Özellikle ortodonti tedavisi alanlar, implant

Devamını oku >
Scroll to Top